Корисні властивості смаженого насіння.
Давайте ж розберемося, яку користь може нести смажене насіння.
Смажене насіння: склад, як застосовують
Соняшники були завезені в Європу ще в XVI столітті, проте на той час вони розглядалися виключно як декоративні рослини, і про те, щоб робити з їх плодів продукти харчування навіть не йшлося. Однак через деякий час люди спробували лузати насіння соняшнику і їм сподобалося. Що стосується соняшникової олії, то вона з’явилася набагато пізніше, в середині XIX століття. Як виявилося, найбільш смачна олія виходила з маленьких зерняток, чистити які було найважче.
На сьогоднішній день насіння соняшнику широко застосовуються в кулінарії і не тільки. Великою популярністю в наш час користується насіння соняшнику в смаженому вигляді і навряд чи можна знайти людину, яка не любить час від часу полузати насіння у вільний час. Причому це вже можна назвати серйозною звичкою кшталт куріння, адже багатьох людей просто за вуха від них не відтягнеш.
Потрібно зазначити, що соняшник є неймовірно корисною рослиною, що містить безліч корисних вітамінів і мікроелементів. Сире соняшникове насіння складається з наступних компонентів:
- вода – 7,5 г;
- білки – 20,5 г;
- вуглеводи – 10 г;
- жири – 53 г.
Також в насінні зібрана величезна кількість вітамінів A, B, З, E, K. Крім цього, насіння містить масу корисних для людського організму мінеральних речовин, таких як:
- кальцій;
- калій;
- фосфор;
- залізо;
- цинк;
- магній та інші.
Незважаючи на масу корисних речовин, що містяться в складі соняшникового насіння, вони можуть нести і небезпеку. Вся проблема в тому, що найчастіше вони вирощуються на околицях великих трас. Якби росли соняшники виключно в екологічно чистих зонах або у віддалених від вихлопних газів місцевостях, тоді питання про їх шкоду навіть не піднімалося.
Насіння – це соняшникові плоди, і вони вирощуються на наших полях досить швидко. На жаль, ми не можемо знати напевно, яке саме вживаємо «магазинне» насіння, що воно несе для нашого організму – користь чи шкоду? Цьому питанню і присвячена дана стаття.
Смажене насіння: в чому користь для організму?
Смажене насіння соняшника має масу корисних властивостей, серед яких слід виділити наступні:
1) у складі соняшникового насіння присутні харчові волокна, які здатні надавати позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт;
2) у продукті містяться насичені жирні кислоти, що перешкоджають появі холестерину;
3) насіння містить у своєму складі безліч корисних амінокислот і мікроелементів. Магній сприяє зміцненню нервової системи і нормалізації роботи серця. Цинк – це мінерал, який стежить за нашим здоров’ям і красою: зміцнює нігті, покращує колір обличчя, підвищує імунітет;
4) несмажене насіння сприяє поліпшенню апетиту, а недостигле – зниженню артеріального тиску;
5) соняшникове насіння – справжнісінький природний депресант, тому його корисно вживати при стресі, занепокоєнні і тривозі;
6) продукт містить дивовижний вітамінний склад, який практично повністю здатний замінити синтетичні вітамінні комплекси. Наприклад, наявність великої кількості вітаміну A в продукті сприяє омолодженню шкіри і перешкоджає передчасному старінню, а також покращує зір. Вітамін E допомагає позбутися від депресивного стану, безсоння, прибрати прищі і лупу. Вітамін D здатний поліпшити засвоюваність кальцію;